HarrastuksenaDarts

Darts

Palautetta

HarrastuksenaDarts - Taulu

Ennenvanhaan taulut olivat paperia (vrt.nykyinen piippotaulu), mutta nykyisin tekniikka on aivan toisenlainen. Jonkinlainen huhu ja käsitys kiertää, että nykyiset taulut olisivat tehty kamelin- tai vastaavat eläimen karvasta, mutta tämä väite ei pidä paikkaansa.

Taulun tärkein raaka-aine on hamppukuitu. Taulussa on tuhansia ja taas tuhansia ohuita hamppusäikeitä. Seuraavassa lyhyesti turnauksissa käytetyn darts-taulun valmistuksen vaiheet: Taulun valmistus alkaa taustalevystä, joka on laadukasta ja kovaa vaneria, jonka paksuus on 5/8" eli reilut 1,5cm. Tämän jälkeen tehdään metallikehys, joka on taulun ympärillä. Jotkut valmistajat päällystävät metallirenkaan nahan kaltaisella aineella,jolloin siitä tulee vieläkin kestävämpää ja muodossa pysyvämpää.

Hamppukuitua tulee Afrikasta, ne puhdistetaan ja punotaan vyyhdeiksi, joista muodostetaan paperipäällysteisiä "pötköjä". Yhden pitkon leveys on noin 7-8 cm. Pitkosta katkotaan tuuman paksuisia levyjä. Yhteen darts-tauluun menee reilut 50 tällaista levyä. Teräsvanteen ja paineen avulla levyt puristetaan yhteen siten, että muoto on taulun kaltainen eli pyöreä. Tämän jälkeen levy liimataan kiinni vanerista leikattuun takalevyyn.

Tässä vaiheessa taulu on periaatteessa muodoltaan ja koostumukseltaan valmis, mutta pinta on epätasainen ja sektorit puuttuvat. Hiomakoneella tasoitetaan pinta ja seuraava vaihe on silkkipainatus, jolla maalataan mustat, vihreät ja punaiset sektorit. Taulussa olevat vaaleat sektorit ovat hampun alkuperäistä väriä, eli niitä ei ole värjätty.

Kun muste/väriaine on kuivunut, sektorien ympärillä olevat raudat kiinnitetään. Lopuksi laitetaan numerokehikko ja voilá! Taulu on valmis.

Taulun kuva Darts-taulussa on numerot 1-20 ja jokaisesta numerosta mahdollisuus saada pisteet myös kaksin- tai kolminkertaisena.
Yhdellä tikalla suurin mahdollinen tulos on siis tripla 20 eli 60 pistettä. Keskustan ulkopihasta saa 25 pistettä ja itse keskustasta 50 pistettä.

Oikea taulun sijoituspaikka löytyy säännöistä.

Seuraavassa vähän eri tyyppisiä tauluja. Monet ovat linkkejä sivuille, joista tietoa on tähän saatu.

Quadro:
Quadro-taulu
Nimensä mukaisesti taulussa on myös rinki josta saa pisteet nelinkertaisena. Maksimi tulos tällä taululla on siis 240 (Q20+Q20+Q20). Pieni sektori on tietysti vaikeampi osuttava, mutta mieli tekee heittää hyvien pisteiden toivossa. Kehittää myös tietysti tarkkuutta.

Champions Choice:
Small doubles-taulu
Tässä melkoisen hyvä harjoitustaulu triplojen ja tuplien hakuun. Kyseiset sektorit ovat n. puolta pienemmät kuin tavallisessa kilpailutaulussa. Erittäin hyvä harjoittelutaulu!

London 5's ja Ipswich 5's:
London 5 -taulu Ipswich 5 -taulu
Nimiensä mukaan, lähinnä Englannissa käytettyjä/kehitettyjä tauluja. Näillekin on oma käyttäjäkuntansa ja myös tiettyjä pelejä jotka on tarkoitettu juuri tällaisiin tauluihin. Tauluissa on vain numerot 5,10,15,20. Ero näiden kahden taulun välillä on vai tupla/triplarinkien koot. London 5's taulussa ringit ovat kapeampia.

Yorkshire:
Yorkshire-taulu
Tästä mallista puuttuu triplarinkin kokonaan. Muuten sektorit ovat kyllä normaalin darts-taulun kaltaisia, samat numerot samassa järjestyksessä.

Al's American Dartboard:
Al's American Dartboard-taulu
Tämä on erikoinen taulu, se on puuta ja paketissa tulee mukana tikat. Koska aine on jotain "vaneria", se menee varmasti kappaleiksi jos heittelet tähän omilla tikoillasi. Mukana olevat tikat ovat jopa hieman soft-tip tikkoja kevyemmät.
Taulussa ei ole triplarinkiä. Tuplarinki sensijaan löytyy, sekä kaksi Bullseyetä, yksi keskellä ja toinen sektoreiden ulkopuolella.

Equalizer:
Equalizer
Tässä taulussa on oikeastaan omat sektorit kolmelle eri tasolle. Aloittelija voi otta tuplaksi ja triplaksi molemmat sektorit, hieman edistyneempi voi pelata vain leveillä ja ammattilainen vain kapeilla tupla/triplasektoreilla.



© HarrastuksenaDarts 2001-2004