HarrastuksenaDarts

Darts

Palautetta

HarrastuksenaDarts - Tikat

Tikkojen valinta on luonnollisesti hyvin tärkeä asia dartsissa. Tikkoja on lukuisia erilaisia ja itselleen parhaiten sopivan tikan löytää parhaiten testaamalla -eli heittelemällä.Käsittelen tässä vaiheessa vain metallitikkoja, eli en paneudu elektronisissa tauluissa käytettäviin muovikärkisiin tikkoihin(soft-tip).

Joitakin sääntöjä on kuitenkin olemassa. Tikkojen maksimi kokonaispaino on 50 grammaa. Tämä on kuitenkin jo darts-tikaksi todella painava, eikä liikkeistäkään yleensä yli 30 grammaisia löydy.Yleisimmät painot lienee 20 ja 25 gramman välillä (Itse heittelen 24 grammaisilla). Tässäkin pätee se, että testaamalla löydät itsellesi sopivan painon.

Oheisessa taulukossa selvitän tikkojen materiaaleja ja eri osia. Koska suurin osa kirjallisuudesta on englanniksi, on tässäkin käytetty myös englanninkielistä nimeä. Lähes kaikki kuvat ovat linkkejä sivuille, joista ne on lainattu. Linkkien sivut ovat käynnin arvoisia! Yksi parhaista valikoimista löytyy osoitteesta www.dartworld.com, josta voit vaikka tilata kaikkia mahdollisia tarvikkeita.

Kaikista suomenkielisistä termeistä en mene takuuseen, koska itsekin käytän lähinnä englanninkielisiä termejä.

Tikka voi koostua loppujen lopuksi aika monesta eri osasta joista esimerkki oheisessa kuvassa:



Kärki - Tip
Kiinteä
Fixed-point
Kuten nimikin sen kertoo, terä on kiinni rungossa, eikä irtoa.Selvästi yleisin malli
Liikkuva
Moveable-point
Tämä malli sitten liikkuu/joustaa. Eli tikan osuessa rautaan, tarkoitus olisi, että kärki "pehmentää" iskua sen verran, että tikka lipsahtaa taulun puolelle, eikä kimpoaisi takaisin.

Runko - Barrel
Messinki
Brass
Messinkitikka
Musta
"Aloittelijan materiaali".On hieman pehmeä ja täten altis "muotovioille"
Uushopea
Nickel silver
Uushopeatikka
"Keskikertaisille heittäjille". Tällä saa jo paremman tuntuman heittämiseen. Ei lohkeile eikä tummu.
Volframi
Tungsten
Volframitikka
"Ammattilaisen valinta". Tiheä metalli takaa paremman kestävyyden.
Tuloksena kiiltävä ja sileä pinta. Tikat on koneellisesti suunniteltu paremman tasapainon saavuttamiseksi. Näissä tikoissa on volframin osuus annettu prosentteina. Mitä suurempi prosentti, sen 'parempi' tikka..ja myös kalliimpi. Volfram on painavaa metallia, joten mitä suurempi prosentuaalinen osuus, sitä ohuempi on myös tikka. Tämä taas mahdollistaa paremman niputuksen tauluun.

Malleja on about miljoona, eri paksuisia, muotoisia, kuvioituja. Näillä vaikutetaan esim. onko tikka enemmän etu- tai takapainoinen. On hyvin yksilöllistä, kenelle sopii minkäkinlainen tasapaino. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan.


Varsi - Shaft
Nailoni
Nylon
Nailoni on halvin vaihtoehto joka kuitenkin hajoaa helposti pudotessaan.
Alumiini
Aluminium
Alumiinivarsi
Yleisin käytössä oleva materiaali.
Varret vääntyvät helposti pudotessaan, eikä niitä saa samanlaisiksi kovinkaan helposti.
Titaani
Titan
Titaanivarsi
Uusinta tuotekehitystä. Ominaisuudet alumiinin tasoa, mutta titaani on kestävämpää. Kallein materiaali

Shafteja löytyy sitten "erikoisvirityksiä", kuten sellaisia, joissa pää, johon sulka kiinnitetään on pyörivä. Tällä saadaan hyötyä tilanteissa, jossa niputat tikat samaan kasaan ja edellisen tikan sulka on tiellä. Usein tämä aiheuttaa tikan 'vippaamisen' vinoon tai sitten se ei edes jää tauluun. Pyörivä sulka antaa tässä tapauksessa hieman joustovaraa ja tikat mahtuvat näin paremmin tauluun.


Perä/Sulka
Flight

Periä on monia erinäköisiä, -kokoisia ja muotoisia.
Pehmeitä, kovia, nailonista tehtyjä
ja näiden yhdistelmiä. Nailoni on Selvästi kestävin. Perien kuviointi on vain mielikuvituksesta kiinni

Myös sulkien valinta riippuu esimerkiksi omasta heittotyylistäsi ja tikkojen muodosta/tasapainosta. Pari olennaista asiaa on kuitenkin aina samat:

  • Tarkista, että sulat on "levitetty" kunnolla, eli ne eivät ole yhtään litteät(niinkuin kaupasta ostettaessa), vaan takaa katsottuna näkyy tasainen ristikko tai '+' -merkin malli.
  • Käytä aina samanlaiset sulat kaikissa kolmessa tikassa. Sulkia hajoaa heitellessä. Kun joudut vaihtamaan sulan, jos ei sinulla ole uutta samanlaista, vaihda siis kaikki samantien.



© HarrastuksenaDarts 2001-2004